Kamp Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Alırsın çantanı, çadırını, gidersin kafana göre bir yerlere, öyle otel motel çekemezsin. Doğayla iç içe, bir yere sabit kalmadan, kaplumbağa gibi yatağın döşeğin sırtında, senden mutlusu yok.

Biz “modern” insanlar için bir tür macera diye tanımlanabilecek kamp, her ne kadar dört duvar arasında sıkışıp kalmaktan kurtulmanın eğlenceli ve her anlamda nefes açıcı bir yolu olsa da hazırlık yapmadan, arkadaştan alınmış bir çadır ve içine gofret doldurulmuş bir sırt çantasıyla maceraya atılmak pek de eğlenceli olmayabilir.

İşte “ben bu gece çadırda kalacağım.” demeden önce yapmanız gereken kamp hazırlıkları:

1) Rotanızı planlayın. Biz size değil; çevreye güvenmiyoruz
Tamam, kafanıza göre bir yerlere gitmek, gördüğünüz, beğendiğiniz yerlerde çadırınızı kurup etrafı kolaçan etmek istiyor olabilirsiniz ama en azından ne tarafa gideceğinize karar verseniz iyi olur. Kafanızda birkaç yer varsa farklı rotalardaki yürüyüş yollarını, bölgedeki doğa harikalarını, çevrede neler olup bittiğini, yaşayan hayvan ve bitki türlerini uzun uzun araştırın ve hangi rotanın size daha uygun olduğuna öyle karar verin. Kim büyük umutlarla yola çıkıp bir bataklığa çadırının değneğini saplamak ister ki?

2) Zamanınızı iyi ayarlayın. Rüzgar gibi geçmesin
Kamp için ayırdığınız süreyi gidiş dönüş yolunda harcadım diye hayıflanmamak için, belirlediğiniz kamp alanına ne kadar sürede gideceğinizin hesaplamasını bir cengaver edasıyla değil; gerçeklere uygun olarak hesaplayın. Çantanız, çadırınız ve büyük umutlarınız sizinle; unutmayın. Burada doğa yürüyüşü yapıyoruz, yeri geldiğinde tırmanmanız yeri geldiğinde zıplamanız gerekebilir. Molalarınızı, yemek zamanlarınızı varış sürenize ilave ederek hesaplayın. Bir de hava kararmadan kamp yerine giderseniz karanlıkta çadır kurma, ateş yakma dertlerinden kurtulursunuz. Önce güzel güzel yerleşin, hepsinin sırası gelecek.

3) Çadırınızın üzerine şıp diye damlamasın
Çadırınızı iyisinden, kalitelisinden seçin. Arkadaşlarınızla birlikte kamp yapacaksanız, “Amaan bir şey olmaz doluşuruz hepimiz içine” diyerek 4 kişilik bir çadırda 7 kişi kalmanın hayallerini kurmayın mesela. Havasızlık, gerinecek alan bulamama, “senden böyle bir koku beklemezdim” gibi arkadaşlarınızdan sizi soğutacak (ya da tam tersi) sorunlarla kamp keyfinizi bozmayın. Ayrıca sağlam, muşambanın birkaç “level” yukarısındaki çadırlardan alın. Unutmayın; doğa naif olduğu kadar vahşidir de. Taş kayabilir, ayı çıkabilir!

4) Eksik kamp malzemesi lezzetsiz bir yemek gibidir
Malzemeleri veriyoruz, yazın: Uyku tulumu, mat, ayak burkmasına böcek sokmasına karşı ilk yardım kiti, kamp mutfağı malzemeleri, el feneri, çakı, çöp torbası, kibrit ya da çakmak, harita, su, su, su. Çantanızı gereksiz eşyayla doldurmak, her adımda sırtınıza binecek ekstradan bir yüktür unutmayın. Tamam, çok istiyorsanız çikolata da alabilirsiniz yanınıza, erimeden yolda giderken yersiniz.

  • blank