Kış Kampı Yaparken Bunlara Dikkat Edin!

Kış Kampı Yaparken Bunlara Dikkat Edin!
Kamp yapmak her zaman vazgeçilmez ve macera dolu olsa da kışın kamp yapmak, yaz kamplarına göre biraz daha ciddiyet gerektirir. Maddi ve fiziksel olarak kış kampına hazırlıklı olmak şarttır. Unutmayın gerekli ekipmanınız ve bilginiz yoksa kampınız zehir olabilir. Kampciyiz.com olarak tedbirlerinizi alabilmeniz adına, faydalı olabilecek küçük ama etkili bilgileri burada derlemeye çalıştık umarız ki kış kampınızda faydası dokunur.

1) Doğru Ekipman
Kışın kamp yapmak doğru malzemelerle sandığınızdan hem çok daha keyifli hem de çok daha kolaydır. Kış kampı yapmadan önce mutlaka kışlık malzemeler edinmeniz gerekmektedir. Aksi halde kampınız adeta işkenceye dönebilir.. En az dört mevsim çadırlar, eksi dereceli tulumlar (ekstrem ve konfor derecelerine dikkat edin), içlikler, tozluklar vs.

2) Termal Battaniye (Acil Durum Battaniyesi) Hayat Kurtarır!
Termanl battaniyeler hem çok uygun fiyatlı olması hem de hafif ve küçük olması nedeniyle çok tercih edilmektedir. Bu battaniyeler vucut ısınızı korumaya yardımcı olacaktır. Termal Battaniyeleri incelemek için BURAYA TIKLAYINIZ.

3) Termal Çoraplar
Kışın soğuk günlerinde kamp yaparken en önemli şeylerden biri ayaklarımızı sıcak tutabilmektir. Özellikle uyurken ayaklarımızın sıcak olması uyku kalitesi açısında vazgeçilmezdir. Bu durumda normal çoraplar çok da işe yaramayacaktır. Termal çoraplar hem çabuk kuruma özellikleri hem de düşük sıcaklıklara karşı dayanıklılıkları bakımından kış kampları için adeta biçilmiş kaftandandır. Termal çoraplar konusunda önemli olan ayrıntı ise kullanılan malzemedir. CoolMax gibi özel kumaşlardan üretilen termal çoraplar size çok rahat bir kamp imkanı verecektir. Termal çorapları incelemek için BURAYA TIKLAYINIZ.

4) Bere ve Boyunluklar
Kış kamplarının vazgeçilmezleri bere ve boyunluklardır. Özellikle rüzgarlı havalarda hem boynunuzu hem de kafanızı koruyabilecek bere-boyunluk takımları kış kampında sizin can kurtaranınız olacaktır. Gece çadırda uyurken bere kullanımı vucüdunuzun ısı kaybını önleyerek üşümenizi en alt seviyeye inderecektir. İç kısmı pamuklu ve yumuşak bere ve boyunluklar tercihen sizi daha sıcak tutacaktır.Bere ve Boyunluk takımlarını incelemek için BURAYA TIKLAYINIZ.

5) Termal Balaklavalar
Kafanızı ve yüzünüzü tamamen koruyan termal balaklavalar özellikle kışın rüzgarlı havalarda yapılacak kamplarda mutlaka yanınızda bulundurmanız gereken bir ekipmandır. Bu balaklavaların alt kısmı biraz uzun olarak boyun kısmınızı da koruyabilemektedir. Termal balaklavaları incelemek için BURAYA TIKLAYINIZ.

6) Isı Yalıtımlı Mat
Normal bir mat kullanıyorsanız kış kamplarında işiniz biraz zor demektir. Kışın zemin her zamankinden daha soğuk olacağı için normal matlar sizi zeminden gelecek soğuklara karşı koruyamaz. Bu nedenle kış işin en uygun olan manlar ısı yalıtımlı matlardır. Isı yalıtımlı matları incelemek için BURAYA TIKLAYINIZ. Ayrıca kış kamplarında şişme matları doğrudan zemine sermek sizi soğuktan korumayacaktır. Tercihen ısı yalıtımlı mat üerine şişme mat serilmesi ile kış kamplarında hem çok sıcak hem de çok konforlu şekilde uyuyabilirsiniz. Şişme matları incelemek için BURAYA TIKLAYINIZ.

8) Sıcak İçeçekleri İhmal Etmeyin
Soğuk havada vücut ısısını dengede tutabilmek için daha çok enerji harcar ve tabi bununla beraber su da kaybedersiniz. Öyle ki, çok soğuk bir havada, dinlenme halinde iken bile 5-7 litre su kaybedebilirsiniz. Bu nedenle sık sık su için ve enerjinizi korumak için karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler tüketin. Böylelikle daha sıcak kalabilirsiniz. Bol bol sıcak içecekler için. Vücut ısınız bu şekilde çok daha kolaylıkla dengelenir. Kamp Çaydanlıklarını incelemek için BURAYA TIKLAYINIZ.

8) Çadır Kuracağımız Bölgenin Rüzgâr Almamasına Dikkat Edin
Çadırınızı kuracağınız bölgenin düz ve sert olduğundan emin olun, eğer karla kaplı bir zeminse karları ezmeniz gerekebilir. Aksi takdirde karın erimesi durumunda çadırınız bozulabilir. Ağaçların altına kurmak ne kadar hoşumuza gitse de bir o kadar da riskli olabilir. Dalların üzerinde biriken karın ağırlığı ile ağaç dalları kırılabilir. Bundan dolayı karlı dallara dikkat!

9) Kamp yapacağınız bölgenin hava şartlarına uygun bir uyku tulumu alın
Uyku tulumunu almadan önce mutlaka içine girip deneyin, çünkü size dar ve küçük gelecek bir uyku tulumu içerisinde sıkıntı basacaktır. Kaz tüyü dolguya oranla sentetik uyku tulumlarını tercih edin, çünkü kaz tüyü uyku tulumlarının ıslanması durumunda içinde sıcaklığı sağlayamazsınız.Uyku tulumuna girdikten sonra ayaklarınızı sırt çantanızın içerisine sokarsanız ayaklarınızı sıcak tutabilirsiniz.Uyku tulumunda uyurken asla yüzünüzü tulumun içine sokmayın. Nefesinizle ortaya çıkan nem uyku tulumunun izolasyonunu ortadan kaldırır, sabaha ıslak ve soğuktan titreyerek uyanmanıza sebep olur. Çöp torbaları ile sıcaklık sağlayabilirsiniz çorabınızın üstüne çöp poşeti geçirerek ısıyı korumaya yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda eldivenlerinizin altına ameliyat eldivenlerinden de giyebilirsiniz.

10) Yanınızda mutlaka vazelin bulundurun
Vazelini açıkta kalan bölgelerinize sürerek soğuğa karşı bir koruyucu tabaka elde edebileceğiniz gibi, aynı zamanda çadır ya da tarp iplerinize sürerek, donmaya karşı koruyabilir ve düğümleri kolaylıkla çözebilirsiniz.

11) Çadır içi sıcaklığı önemlidir
Çadırın içinde yakacağınız küçük bir tealight mum, çadırın ısısını 4ºC arttırır. Ancak mumun içerideki oksijeni de tükettiğini unutmayın. Yani “madem öyle ben 4-5 mum yakıp ısınayım” demeyin. Sadece çok üşüdüğünüzde tek bir mum yakın. Mum yanarken uyumayın ve bu arada çadırı da yakmayın. ? Kimyasal reaksiyonla çalışan el/ayak/vücut ısıtıcıları ile cep sobaları, çadırda ısınmak için iyi bir seçenektir. Bunlar 40-45°C dereceye kadar ısı üretirler ve yaklaşık 6 saat bu ısıyı korurlar. Uyku tulumu içine alacağınız bir iki ısıtıcı konforunuzu arttırır. Isınmak için gerektiğinde su kaynatıp, bir pet şişeye doldurarak uyku tulumunun içine alabilirsiniz yada sıcak su torbası taşıyabilirsiniz.

12) Tuvalet ihtiyacınız ve vücut sıcaklığınız
Tuvalet ihtiyacınız geldiğinde soğukta dışarı çıkmaktan çekinip, tutmayın mutlaka dışarı çıkıp o ihtiyacı giderin. Çünkü idrarı sıcak tutabilmek adına vücudunuz ilave enerji harcar ve bu üşümenize neden olur.

13) Diğer önemli unsurlar:

  • Eğer çadırda birden fazla kişi ile uyuyorsanız birbirinize mümkün olduğunca yakın uyumaya çalışın. Böylece çadır tabanından gelecek soğuk havayı azaltırsınız.
  • Yatmadan önce kafeinli içecekler içmeyin. Uyumanızı zorlaştırır ve soğuğu daha çok hissetmenize neden olur.
  • Yatmadan önce enerji verici bir şeyler yemek, geceyi daha rahat geçirmenizi sağlar.
  • Kulaklarınızı da kapatan bir şapka, boyunluk ve eldiven giymek ısı kaybınızı ciddi oranda azaltır. Unutmayın insan en çok boynundan ısı kaybeder.
  • Soğuk geliyor diye çadırınızın havalandırmalarını sakın kapatmayın. Yoksa çadırın içinde ciddi bir yoğunlaşma olur ve her şey ıslanır.
  • Her türlü pili, cihazından ayırın ve iç ceplerinizde taşıyın. Aksi takdirde soğuk nedeniyle kullanılmaz hale gelebilirler.