Kamp Çadırı Nedir? Nasıl Seçilir?

Kamp malzemeleri arasında en dikkatli seçmeniz gereken ürün kamp çadırlarıdır. Kamp çadırı yağmur yağdığında size kuru bir ortam, açık alanda özel bir alan sunar. Çadırınız sizi sinek ve böceklerden koruyan kumaştan yapılma bir kaledir.Doğru Çadırı tercih etmeniz için düşünmeniz gerekenler:

  • Günlük hayattaki alışkanlıklarınız. Örneğin dar alan fobiniz varmı? Fazla sıcak veya soğuğa karşı hassasiyetiniz varmı? vs.
  • Alan, ağırlık ve fiyat üçlüsü arasında doğru dengeyi bulmak.

Kamp Çadırı

Kamp çadırları iki genel kategoriye göre ayrılır.

  • Uyku/Kişi kapasitesi
  • Hava koşullarına uygunluk

Kendinize sormanız gereken sorular:

Çadırda genelde kaç kişi uyuyacak ?

Cevap: Kamp çadırları kişi kapasitelerine göre kategorilere ayrılmıştır. Kişi kapasitesi arttıkça fiyat ve ağırlık artacaktır.

Ağırlığı azaltmak için çadırlar dar tasarlanırlar. Kısa boylu, zayıf 2 kişi için iki kişilik bir çadır yeterli bir alan sunabiliyorken, uzun boylu ve iri 2 kişi için üç kişilik çadır gerekebilir.

Ülkemizde kamp malzemeleri ve dağcılık malzemeleri maalesef ufacık dükkanlarda satıldığı için çadırları kurulu görerek satın almak pek mümkün olmamaktadır. Kampçılık ve Dağcılık Malzemelerini inceleyen web siteleri yok denecek kadar az olduğundan, çoğu zaman ihtiyacımızı tam olarak karşılayamayan çadırları satın almak durumunda kalabiliyoruz.

Kamp Çadırları en iyi dağcılık şenliklerinde, kış eğitimlerinde, kamplı anma yürüyüşlerinde incelenebilir. Bu tip etkinliklere katılarak onlarca değişik marka ve boyda çadırı canlı bir şekilde görebilir, kullanıcıları ile görüş alışverişinde bulunabilirsiniz.

Ne kadar ağır bir çadır taşıyabilirsiniz ?

Cevap: Kamp Çadırı seçiminde en hassas konu bence budur. 2800 gram iki kişilik beş mevsim çadır bulunduğu gibi, 3600 gram iki kişilik beş mevsim çadır da bulunmaktadır. Aradaki 800 gram fark tamamen alan/kapasite ile ilgilidir.  800 gram daha fazla taşır, daha rahat bir kamp yaparım diyorsanız tercihiniz ağır olan çadırdan yana olmalıdır. 15-20 km’lik yürüyüşlerde 800 gram fark kabul edilir olabilirken 70-200 km. arası uzun faaliyetlerde sırtınız aradaki farkı size hatırlatacaktır. Kendi limitlerinizi öğrenin.

İyi bir kamp çadırı için ne kadar fiyat ödemeliyim ?

Cevap: Bu sorunun kesin bir cevabı bulunmamaktadır. Cevabı sizin bütçenize ve nasıl bir çadır istediğinizle doğrudan ilgilidir. Çadırların fiyatlarını belirleyen en temel unsurlardan biri kullanılan malzemedir. Çadır yapımında kullanılan malzeme çadırın yağmura, rüzgarara ve diğer doğa koşullarına karşı dayanıklılığını belirlemektedir. 70-80 liraya da çadır bulabileceğiniz gibi 1000 liranın üzerinde de fiyatı olan çadırlar bulabilirsiniz.

Hava Durumu: Karşılaşmayı beklediğiniz hava koşulları nelerdir?

Cevap: Yaptığınız etkinlikler neler? Hafta sonları 15 km keyif yürüyüşleri yapıp, ilkbaharda birkaç kamp yapan gruplarla zaman geçirmekten hoşlanan biri mi yoksa yaz-kış demeden o dağ senin, bu yayla benim sürekli kamp yapan biri misiniz?

İlk grupta yer alıyorsanız üç mevsim çadırlar işinizi görecektir. Ağırlık konusu da sizi pek kaygılandırmamalı. Hafta sonu yürüyüş yapan gruplar kamp malzemelerini genelde kamp alanına taşıtlarla ulaştırır veya kamp alanlarına çok kısa mesafeler yürürler. Bu durumda 200-300 TL’ye kadar 3-4 mevsimlik 3000 – 4000 grama kadar iki veya üç kişilik çadırlar satın alıp zevkle kullanabilirsiniz.

İkinci grupta yer alan çılgın arkadaşlar biraz daha ciddi ve geleceğe yönelik yatırım yapmak durumundalar. Ağırlık, konfor ve fiyatı çok iyi dengelemek gerekiyor. Zor faaliyetlerde bir miktar konfordan feragat etmek ve kesenin ağzını açmak gerekebilir. Her türlü hava koşuluna dayanabilecek, sert rüzgarlarda yırtılma yapmayan, alabora olmayacak, ani hava değişimlerinde hızlı bir şekilde kurulum sağlayan 5 mevsimlik çadırlar tercihiniz olmalı. Aynı zamanda çantada bir sürü araç gereç olacağından zaten ağır olan çantayı taşınmayacak hale getirmeyecek bir çadır satın almalısınız.

Özellikler: Hangi ufak detaylar önem kazanıyor ?

Cevap: iki önemli detay vardır.

  • Kapı sayısı: Çoğu iki kişilik çadırda tek kapı bulunmaktadır. Bazı modellerde iki kapı bulunmakta, kullanıcılara daha fazla rahatlık sunmaktadır. Çadırda iki kişi birbirinden bağımsız, birbirini rahatsız etmeden giriş çıkış yapabilir.
  • Balkon/Ön oda: Balkonlar çadırlarda büyük önem taşır. Bunlar ilk girişte yer alan, iç tentenin dışında ıslak/çamurlu ayakkabılarınızı koyabileceğiniz, yemek pişirebileceğiniz kuru alanlar yaratırlar. İki kapılı modellerde genelde iki balkon yer alır.

Kurulum: Kamp Çadırı kurulumu ne kadar kolay yapılabiliyor?

Cevap: Günümüzde üretilen modern çadırlar genelde 1 dk. ila 5 dk. arasında sürelerde kurulabiliyorlar. Kurulum süresinin kısalığı, yoğun geçen faaliyetlerin ardından, ani değişen hava koşullarında (örneğin ani bastıran yağmurlarda uzun kurulum süreleri çadırın ve malzemelerin ıslanmasına sebep oluyor.) önem kazanıyor. Bu nedenlerden dolayı, kısa sürelerde kurulup toplanan çadırları araştırmalısınız.

Önemli not: Yeni satın aldığınız çadırı mutlaka faaliyete çıkmadan önce birkaç kez evinizde kurup toplayın. Çadırınızın kurulumu ile ilgili pratik kazanacak, varsa bir defosu veya çadırı beğenmediyseniz henüz arazide kullanmadığınız için iade imkanınız olacaktır.

Kamp Çadırı ölçüsü ve Yaşanabilirlik

İdeal bir kamp çadırı, ne çok geniş ne de sizi çok aşırı rahat ettirmelidir (Ne kadar geniş ve konforlu= o kadar ağır) İdeal çadır sizi bulunduğunuz koşullarda güvende hissettirmelidir.

Kamp Çadırı Kapasitesi

Kişi kapasitesi, Kamp Çadırı seçiminde ağırlık ve fiyatı en çok etkileyen husustur. Bütün 2 kişilik çadırlar aynı ölçüye sahip değildir (3-4 ve 5 kişilikler de aynı şekilde). Çadır ölçülerini belirleyen bir endüstri standardı yoktur. Aynı markanın iki kişilik çadırları arasında dahi ölçü farkı bulunabilir. Satın almadan önce çadırın içine kaç kişilikse o kadar sayıda uyku tulumu koyup boşta kalan alanı incelemekte fayda vardır.

İki kişilik dar, basık hafif çadırlar olduğu gibi, gene iki kişilik, ferah ve bir miktar ağır çadırlar da bulunmaktadır.

Kişi kapasitesi ile alakalı bir diğer önemli konu, çadırın iç tentesinin yüksekliği ve bu yüksekliğin iç tentenin başında ve sonunda eşit olup olmadığıdır. 3 kişilik bir çadırda 3 kişi de oturmak, sohbet etmek, bir miktar hareket etmek isteyecektir. Kubbe şeklinde dizayn edilmiş çadırlar daha eşit yükseklik sunarlar.

Çadır kapasitesi ile ilgili göz önünde bulundurmanız gerekenler:

  • kullanıcıların fiziksel özellikleri (Uzun, kısa, zayıf, şişman)
  • dar alan fobisi (klostrofobi)
  • kullanıcılar uyurken sürekli pozisyon değiştirirler mi
  • yanınızda ufak çocuk veya köpek getirecek misiniz

Kimi solo gezginler ve bisikletçiler 1 kilogram civarlarında çadırlara yönelmektedirler.

Kamp Çadırı Çeşitleri

Üç Sezon Çadırlar (üç mevsim çadır)
En popüler çadırlardır. Hafif ağırlıkları ile İlkbahar, Yaz ve Sonbahar aylarında konforlu bir kamp deneyimi sunarlar. İç + dış tenteli ve yalnızca tek tenteli modeller bulunur. İki tenteli modeller çok sıcak akşamlar yalnızca iç tente ile birlikte kullanılabilir. Böylece serin bir gece geçirmek, yıldızları izlemek ve aynı zamanda sivrisinek ve böceklerden uzak durmak mümkündür.

Tek tenteli modeller hava akımı az olacağından içerideki sıcaklığın artmasına sebep olur ve özellikle yaz aylarında konforsuz bir gece geçirmenize sebep olurlar.

Üç sezon çadırlar hafif yaz ilkbahar ve yaz yağmurlarında sizi kuru tutarlar.


İleri düzey Üç Sezon Çadırlar
(ülkemizde 4 mevsim çadır olarak bilinirler)

Üç sezon çadırların geliştirilmiş hali olarak düşünebiliriz. Rüzgar, yağmur ve kar dayanımları yüksektir. Nispeten sert hava koşullarında kullanılabilirler. Bu çadırlarda daha sağlam su geçirmez kumaş, sağlam poller ve daha kalın taban kumaşı kullanılır.


5 Mevsim Çadırlar

Bu çadırlar her mevsimde, her koşulda dayanacak şekilde tasarlanmıştır. En sert rüzgar, önemli miktarda kar yükü kar ve yağmurlarda dahi güvenle kalabileceğiniz 5 mevsim çadır bulmanız mümkündür.

Daha kalın poller, daha iyi kumaş kullanıldığından 3 sezon / 3 mevsim çadırlara göre daha çok daha ağır şartlara dayanıklıdırlar. Üzerlerinde kar birikmesi istenmediğinden, ayrıca rüzgara dayanıklı olmaları için genelde kubbe ve oval şeklinde tasarlanırlar.

  • blank