Kamp matlarının, gece uykusu üzerinde iki önemli rolü vardır: Yastıklama ve Yalıtım.

Kamp Matı Hakkında

Hangi Mat Benim İçin Uygundur?

Kamp hayatında “en iyisi bu” kriteri kişiden kişiye farklılık gösterir. Sizin için en uygun olan en iyisidir. En uygun kamp matını bulmak için gözetilmesi gereken kriterler aşağıdaki gibi. Açılımları ise altta. Bu 3 maddenin detaylarını aşağıda aşağıda bulabilirsiniz.

  • Kamp Matı Çeşitleri
  • Kullanım Amacı
  • Yapısal Özellikler

Kamp Matı Çeşitleri ve Özellikleri

Hava ile şişirilen kamp matı, kendinden şişen (otomatik) kamp matı, köpük matları olmak üzere 3 temel kamp matı vardır. Bu matların türleri, hangi koşullarda ne kadar etkili sonuç verdiklerini araştırın.

Şişme Kamp Matı (manuel şişirilen kamp matı): Burada önemli olan şişme yatak ile şişme mat arasındaki farkı bilmektir. Şişme yataklar genellikle hava pompası ile birlikte satılır ve genel görüşün aksine kamp için uygun bir seçenek değildir! Şişme yataklar hem ağır olmaları hem de çadırda fazladan yer kaplamaları nedeniyle kampta konfor sağlamak yerine size yük olacaktır. Ayrıca bu yataklar gece boyunca hava kaybederek rahat bir uyku uyumanızı engelleyecektir. Bu modeller delici, sivri ya da sert cisimlerden çok kolay etkilenebilecek yapıya sahiptirler.

Şişme matlar ekstra bir pompaya ihtiyaç duymadan kendi nefesinizle kolayca şişirebileceğiniz ve oldukça hafif matlardır. Sırt çantanıza sığabilecek boyda ve hafiflikte olan bu matlar aynı zamanda çadırda fazla yer kaplamayacağı için size hareket imkanı verecektir. Bu matların fiyatları şişme yataklardan biraz fazla olsa da uzun vadede rahat kullanım imkanı verdiklerinden tercih edilmesi doğru olacaktır.

Kendinden Şişen (otomatik) Kamp Matı : Pratik kullanımlıdır. Matın üzerinde yer alan vanayı açarak kendi kendine ideal boyuta erişmesi için beklemeniz yeterlidir. Dayanıklı kumaş ile üretildiğinden her koşulda kullanım için uygun bir kamp matıdır. Köpük matlara oranla daha yüksek fiyatlıdır. Kullanım kolaylığı açısından tercih edilebilecek bir mattır.

Köpük Kamp Matı : Köpük kamp matları, hafif, ucuz ve dayanıklı bir seçenektir. Şişme matlara oranla konfor seviyesi düşüktür. İzolasyon malzemesi olarak değerlendirmek doğru olacaktır.

Kullanım Amacına Göre Kamp Matı Seçimi

Matın hangi aktivite amacıyla kullanılacağına göre seçim yapın. Seyahatinizi sırt çantası ile mi araba ile mi gerçekleştireceksiniz? Hangi mevsimde, hangi bölgede, nasıl ve ne amaçlı kamp tatili planlıyorsunuz? gibi kamp seyahatinizin amaç detayları, seçilecek matın kullanım amacını da belirleyecektir.

Araba ile Kamp Tatili: Eğer kamp seyahatinizde ulaşım aracı olarak arabanızı tercih edecekseniz o zaman; matın ebat, ağırlık gibi özellikleri önemini yitirir. Alan ve ağırlık kısıtlaması ortadan kalkınca çok daha yüksek performanslı mat seçeneklerinden birine yönelebilir, konforu ön planda tutarak seçiminizi yapabilirsiniz. Araba ile kamp tatilinde kendiliğinden şişen mat modelleri idealdir.

Sırt Çantası ile Kamp Tatili: Sırt çantasıyla tatili iki farklı seçeneği üzerinden değerlendirmekte yarar var.

*** Bisiklet, doğa yürüyüşleri, kaya tırmanışı ve benzeri sırt çantası ile tatil seçeneklerinde hem kendinden şişen kamp matları hem de şişme kamp matları ideal uyku konforu sunar. Keşif, yeni ülkeler tanımak ve kısa süreli doğa turları gibi sırt çantasıyla çıkılan tatil seçeneklerinde köpük kamp matı yeterli olmaktadır.

Yapısal Özelliklerine Göre Kamp Matı Seçimi

Kamp matının; ağırlığı, yastıklama, boyut, izolasyon gibi özelliklerinden hangileri sizin için önem taşıdığını gözeterek seçimizini yapın.

Yalıtım Değeri: En düşük yalıtım değeri 1 en yüksek yalıtım değer 9,5’tur demiştim. Ilıman ve sıcak havalar için seçeceğiniz matın 1 ile 4 referans aralığında olması yeterlidir. Hava sıcaklığı düştükçe yalıtım değeri daha yüksek olan matları seçmek önemlidir. Ayrıca bazı kişiler hava koşulları ne olursa olsun üşüme eğilimindedirler özellikle de kadınlar. Kadınlar için seçilecek matın en az 4 R olması idealdir.

Kamp Matının Ağırlığı: Sırt çantalı kampçılar için ultra hafif matlar önem kazanırken, araçla seyahat eden kampçılar için ise konforun ön planda tutulduğu daha ağır matlar terc,h sebebidir.

Kamp Matının Uzunluğu: Kısa (120 cm.), Standart (183 cm.) ve Uzun (190 cm.) olmak üzere 3 boy seçeneği vardır. Matın uzunluğuna karar verirken kalça ve omuzlarınızın matın içinde kalacak uzunlukta olmasına dikkat edin. Soğuk sonbahar ve kış seyahatlerinde uzun mat seçilmesi bacak ve ayaklara yalıtım sağlaması açısından tercih edilmelidir. Kısa matlar ise uzunlara göre daha hafiftir bu nedenle sırt çantalı araçsız kamp seyahatlerinde tercih edilebilir.

Kamp Matının Genişliğ: Üç genişlik seçeneği vardır: 51 cm., 64 cm. ve 76 cm. Vücut yapınız ve yatış alışkanlığınıza göre matın genişliğini tercih etmelisiniz.

Kaynak: http://www.tekbasinadaolur.com/kamp-mati-nedir-nasil-secilir/