Aliexpress’ten Alışveriş Yaparken Tekrar Düşünün?

Bir ürün alırken birilerinin: “Bunu aynısı Aliexpress’te daha ucuz” dediğini mutlaka duymuşsunuzdur. Bu cümle ilk bakışta çok mantıklı gelse de işin aslının öyle olmadığını sizlere en basit şekilde anlatacağız.

Çin’den yapacağınız herhangi bir alışverişte başınıza gelmesi muhtemel sorunları sıralayıp, aslında Aliexpress’ten yapılan alışverişlerin çok da “toz pembe” olmadığını göstermek istiyoruz.

1. Dolandırılma / Sahtekarlık Tehlikesi

Öncelikle Aliexpress’te yer alan ürünlerin neredeyse tamamı Çin’de yaşayan sıradan bireyler tarafından satılmaktadır. Aliexpress doğrudan satış yapmamaktadır. Ürün satmak isteyen kişilerin ürünlerini sergiledikleri bir pazaryeridir. Bunu ülkemizdeki bir örneği Gittigidiyor sitesidir. Bir diğer ifadeyle siz Aliexpress’ten alışveriş yaptığınızda aslında Çin’de yaşayan sıradan bir kişiden alışveriş yapmış olmaktasınız. Bu nedenle Aliexpress’in ne kadar güvenli olduğuna dair internette yazılar bulunsa da dünyanın birçok farklı ülkesinden binlerce insan Aliexpress’ten yaptıkları alışveriş sırasında dolandırılmaktadır. Dolandırıcılar her geçen gün yeni yöntemlerle binlerce kilometre öteden insanları dolandırmaktadır. Böyle bir durumda kendinizi korumak için yapacaklarınız ise oldukça sınırlıdır maalesef.

2. Kredi Kartı Bilgilerinin Çalınması

Aliexpress uluslararası bir alışveriş platformu olduğunu için kredi kartı hırsızlarının da en çok hedefinde olan sitelerden biridir. Site buna karşı belirli önlemler alsa da son dönemde gerçekleşen hırsızlıklar bu önlemlerin yeterli olmadığını göstermektedir. Bununla beraber ülkemizde faaliyet gösteren bir firmanın web sayfasından yapacağınız alışverişlerde ilgili yasalarla korunurken, Aliexpress’te başınıza gelecek herhangi bir siber hırsızlıkta tamamen savunmasız durumda kalmaktasınız.

3. Sahte Ürün

Bir ürün alırken eğer biri size “Bunun aynısı Aliexpress’te çok daha ucuz” diyorsa durup düşünmeniz birçok nedeniniz bulunmaktadır. Daha önce belirttiğimiz gibi Aliexpress’te satış yapan mağazaların neredeyse tamamı sıradan bireyler oluşmaktadır. Bu nedenle Aliexpress’te bulunan ürünlerin çok büyük bir kısmı orijinaline çok benzeyen ancak kalite olarak oldukça düşük sahte ürünlerden oluşmaktadır. Herkesin çok iyi bildiği Çin’deki orijinal ürün kopyalama furyası Aliexpress’te yaygın olarak kullanılmaktadır. Döviz ile satın aldığınız ürün, uzun bir bekleme süreci sonunda elinize ulaştığında büyük bir hayal kırıklığı yaşama ihtimaliniz çok yüksektir. Bunun aksine resmi yollardan Türkiye’ye getirilmiş ve ülkemizdeki firmalar tarafından satılan ürünler gerekli denetimlerden geçtiği için bu tarz sorunları yaşamanız çok düşük ihtimaldir.

4. Gümrük Sorunları

2019 itibariyle Türkiye gümrüklerinde vergi sınırı 22 Euro’dur. Bunun anlamı ise 22 euro’nun üstünde yapacağınız alışverişlerde gümrükle ciddi sorunlar yaşayabileceğinizdir. Her ne kadar satıcılar ürünleri düşük deklere etse de gümrük memurları bu konuda uzman oldukları için birçok ürünün gerçek değerini bilmekte ve gerçek değerine göre vergi işlemi yapmaktadır. Bunun yanında gerektiğinde sizden fatura, ödeme belgesi, kredi kartı ekstresi gibi belgeler talep etmekte ve bunlara göre işlem yürütmektedirler. Örneğin siz bir ürünü indirimden 10 dolara dahi alsanız gümrük memuru ürünün bedelini 50 dolar olarak belirleyip 50 dolar üzerinden vergilendirebilmektedir. Tüm bu süreçler bazen çok uzun sürmekte ve satın aldığınız ürünün hem çok pahalı hem de size geç ulaşmasına neden olabilmektedir.

GÜNCELLEME: 1 Haziran 2019 tarihinden itibaren alınan karar gereği alt limit olmaksızın satın aldığınız her ürün için vergi ödemek durumunda kalacaksınız. 5 liralık sipariş bile verseniz gümrük vergisi ödemek zorunda kalacaksınız.

5. Uzun Kargo Süreleri ve Hasarlı Ürünler

Aliexpress’ten alacağın herhangi bir ürün için yüksek kargo ücretleri ödemezseniz, kargonun size ulaşması 40 gün ile 90 gün arasında sürecektir. Hatta ürününüz yolda kaybolacak ve size hiç ulaşmayabilecektir. Eğeer şanslıysanız ve ürün size uzun bir bekleme sonrasında ulaşmışsa bile sizi bir diğer sürpriz bekliyor olabilir: Hasarlı ürün. Kargo sürecinde ürünler birden çok aktarma ile geldiği için paketlerin zarar görmesi çok sık karşılaşılan sorunlar arasındadır. 40 gün kargoyu beklemek ve sonunda parçalanmış, yırtılmış veya kullanılamaz bir ürün ile karşılaşmak en büyük problemler arasındadır. Türkiye’de alacağınız herhangi bir ürünün size ulaşması en geç 2 gün sürmekte ve problemli bir durumda yasal olarak iade veya değişim hakkınız bulunmaktadır.

6. Garanti ve Taksit Sorunu

Aliexpress’ten alacağınız ürünün türü ne olursa olsun Türkiye’deki yasal düzenlemeler nedeniyle hiçbir şekilde garanti kapsamında olmayacaktır. Bazı ürünlerin “uluslararası garantisi” bulunsa bile Türkiye’de bu garantiyi sağlayacak kurumlar olmadığı için satın aldığınız ürün ile başbaşa kalacaksınız. Benzer biçimde Aliexpress’ten yapacağınız alışverişleri taksitlendirmek gibi bir şansınız da olmadığı için hem fiyatın tamamını aynı anda ödemek zorunda kalacak, hem de döviz kuru farklılıklarından zarar görme ihtimali ile karşılacaksınız. Türkiye’den satın alacağınız ürünler hem satıcı tarafından garanti kapsamında olacak, hem de çok farklı taksit imkanlarıyla kolay ödeme fırsatına sahip olacaksınız.

Tüm bu riskleri göz önüne aldığımızda Aliexpress’ten alışveriş yapmadan bir kez daha düşünmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Kampciyiz.com

  • blank