Kamp Kartuşu Nasıl Doldurulur? – Kamp Kartuşu Doldurma Kılavuzu

Bugünkü konumuz tüm kampçı ve doğasever dostlarımızın en çok merak ettiği konulardan biri olan; Kamp kartuşu nasıl doldurulur? Kamp kartuşlarınızı kendiniz doldurarak hem binlerce lira tasarruf edebilirsiniz, hem de geri dönüşümü çok düşük olan kamp kartuşlarını tekrar tekrar kullanarak doğaya vereceğiniz zararı en aza indirmiş olursunuz.

Kamp kartuşlarınızı nasıl dolduracağınıza geçmeden önce herkesin aklında olan “kartuş doldurmak güvenli mi?” sorusuna cevap vermek istiyoruz. 

Kamp Kartuşu Doldurma İşlemi Güvenli Mi?

Doğru dolum aparatını kullandığınız sürece kartuş doldurma işlemi aslında normal bir çakmak dolumundan farksızdır. Bu nedenle hem %100 güvenli, hem de çok basittir. Buradaki en önemli unsur dolum yapacağınız kartuşun net ve brüt ağırlıklarını bilmek ve dolumu ona göre yapmaktır. Vidalı kartuşların (tombul kartuşlar) 3 farklı ebadı, Valfli (dikey) kartuşların tek ebdanı bulunmaktadır. Bunların ağırlıkları:

  • Vidalı Mini kartuş brüt 190 gram, net 80 gramdır.
  • Vidalı Orta boy kartuş brüt 350 gram, net 230 gramdır.
  • Vidalı Büyük boy kartuş brüt 645 gram, net 450 gramdır.
  • Valfli (dikey) Kartuş brüt 325 gram, net 227 gramdır. 

Yukarıdaki net ve brüt ağırlıklar dikkate alınarak ve doğru aparat ile dolum yaptığınızda kartuş dolum işlemi hiçbir risk taşımayacaktır.

Not: Dolum yaparken kartuşlarınızın ağırlıklarını ölçmek için mutfaklarda kullanılan hassas dijital tartıları kullanabilirsiniz.

Not: Valfli (dikey) kartuşlarınızı doldurabilmeniz için başlık dönüştürücüsüne ihtiyacınız bulunmaktadır. Valfli kartuş başlık dönüştürücüsünü incelemek için BURAYA TIKLAYIN

Önemli: Kamp kartuşlarınızı kullanım sıklığınıza bağlı olarak yılda 1 kez değiştirmenizi öneriyoruz. Böylece kullanımdan kaynaklı kartuşta meydana gelecek aşınmaların önüne geçmiş olursunuz.

Kartuş dolum işlemi için 2 farklı aparat bulunmaktadır. 

  1. Tüpgaz’dan (mutfak tüpü) kartuş doldurma aparatı
  2. Çakmak gazından kartuş doldurma aparatı

1) Tüpgaz’dan (Mutfak Tüpünden) Kamp Kartuşu Nasıl Doldurulur?

Kamp kartuşlarınızı tüpgazdan doldurmak için nelere ihtiyacınız olacak:

  1. Kamp kartuşu tüpgazdan dolum aparatı. BURAYA TIKLAYARAK dolum aparatını inceleyebilirsiniz.
  2. Kamp kartuşunu tüpgaza bağlayabilmeniz için gereken ara aparat. BURAYA TIKLAYARAK ara aparatı inceleyebilirsiniz.
  3. Tüpgaz. Küçük tüp veya mutfaklarda kullanılan büyük tüp.
  4. Boş kamp kartuşu

4 Adımda dolum işlemi için yapılması gerekenler:

  1. Kartuş dolum aparatıyla beraber aldığınız ara aparatı tüp gaza takınız. Bir şişe kapağı takar gibi çevirerek takabilirsiniz.
  2. Kamp kartuşu dolum aparatının bir ucunu biraz önce tüp gaza taktığınız ara aparatın ağız kısmına yine çevirerek takınız.
  3. Kamp kartuşu dolum aparatının diğer ucunu kamp kartuşuna tıpkı bir ocak takar gibi çevirerek takınız.
  4. Önce dolum aparatının kamp kartuşuna bağlı kısmındaki valfi sonuna kadar açın, daha sonra dolum aparatının tüpgaza bağlı kısmındaki valfi çok fazla açmadan yavaş yavaş açarak dolumu başlatınız. Tüpgaz içindeki LPG’nin şeffaf dolum aparatından aktığını ve kamp kartuşuna dolduğunu göreceksiniz.

** Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar **

  1. Dolum işlemine başlamadan önce tüpgazı kamp kartuşundan daha yukarıda bir yere koymayı veya tüpgazı yan yatırmayı unutmayın. Bu işlem dolumun daha çabuk olmasını sağlayacaktır.
  2. Dolum başladıktan belli bir süre sonra sıvı LPG’nin akışının durduğunu, kamp kartuşunun dolmadığını görebilirsiniz. Bu size kamp kartuşundaki fazla basıncı almanız gerektiğini gösteren bir durumdur. Dolum işlemine devam edebilmeniz için kamp kartuşundaki fazla basıncın bir kısmın almanız gerekmektedir. Bunun için kamp kartuşunu dolum aparatından sökerek, herhangi bir nesne ile (biz bu aşamada çakmak gazından kartuş doldurma aparatını öneriyoruz) kartuştaki basıncın bir miktarını dışarı vermeniz yeterlidir.
  3. Dolum işlemi sırasında dolum aparatının tüpgaz ağzındaki valfini çok açarsanız yukarıdaki bahsettiğimiz basınç alma işlemini sık yapmanızı gerektirebilir.

Tüpgazdan Kartuş Doldurma Örnek Videosu

 

2) Çakmak Gazından Kamp Kartuşu Nasıl Doldurulur?

Kamp kartuşlarınızı çakmak gazından doldurmak için nelere ihtiyacınız olacak:

  1. Kamp kartuşu çakmak gazından dolum aparatı. BURAYA TIKLAYARAK dolum aparatını inceleyebilirsiniz.
  2. Herhangi marka bir çakmak gazı.
  3. Boş kamp kartuşu

4 Adımda dolum işlemi için yapılması gerekenler:

  1. Çakma gazından dolum aparatının ağız kısmına aparatla birlikte gelen mini contalardan birini takınız.
  2. Contayı dolum aparatının ağız kısmına taktıktan sonra aparatı kamp kartuşunu ağız kısmına oturtunuz.
  3. Bir elinizle dolum aparatını sabitlerken diğer elinizle çakmak gazını dolum aparatının üst kısmından bastırarak dolumu başlatınız.
  4. Dolum başladığını çakmak gazının kamp kartuşuna dolarken çıkarken sesten rahatlıkla anlayabilirsiniz.

** Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar **

  1. Çakmak gazından dolum aparatını bir elinizde sağlam şekilde tutmanız gerekmektedir. Aksi halde çakmak gazı kartuşa değil dışarıya gidecektir. 
  2. Dolum başladıktan belli bir süre sonra kamp kartuşunun dolmadığını görebilirsiniz. Bu size kamp kartuşundaki fazla basıncı almanız gerektiğini gösteren bir durumdur. Dolum işlemine devam edebilmeniz için kamp kartuşundaki fazla basıncın bir kısmın almanız gerekmektedir. Bunun elinizdeki çakmak gazından dolum aparatıyla kartuştaki basıncın bir miktarını dışarı vermeniz yeterlidir.

Çakmak Gazından Kartuş Doldurma Örnek Görseli

blank

  • blank