Tek Başınıza Kamp Yaparken Bunlara Dikkat Edin!

Metin Kor’un anısına..

Maalesef son günlerde yaşadığımız ve tüm kamp camiasını derinden etkileyen Metin Kor’un üzücü haberinden sonra Kampciyiz.com olarak tek başına kamp yapmak isteyen tüm kampcılara faydalı olacağını düşündüğümüz konuları bir araya toplamaya karar verdik.

Şehrin gürültüsünden ve keşmekeşinden en azından birkaç günlüğüne de olsa kaçabilmek hepimizin hayali. Doğayla başbaşa kalmak, tek başınıza sessizliğin ve huzurun tadını çıkarmak elbette paha biçilemez. Ancak büyük bir hevesle tek başınıza kamp yapmadan önce bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir.

Tek başınıza kamp yaparken dikkat etmeniz gerekenler:

1) Tecrübe Edinin: Eğer daha önce kamp yapmadıysanız ve herhangi bir kamp deneyiminiz yoksa, öncelikle ücretli ve güvenli kamp alanlarına giderek kamp konusunda deneyim kazanmalısınız. Herhangi bir kamp deneyiminiz olmadan ilk kampınızı kesinlike tek başınıza doğada yapmamalısınız.

2) Haber Verin: Gideceğiniz yeri, eğer birden fazla yere gidecekseniz rotanızı, ortalama konaklama sürenizi ve dönüş zamanınızı en az bir yakınınıza gitmeden önce haber verin. Bulunduğunuz yerde internetiniz çekiyorsa belirli aralıklarla yer bildirimleri yaparak konumunuzun güncel kalmasını sağlayın. İnternet yok ancak sadece telefon çekiyorsa, belirli aralıklarla, yer değiştirmeden önce ve sonra en az 1 kişiye mutlaka haber verin. Ne kadar tedbirli olursanız olun, unutmayın kaza geliyorum demez!

3) Ekipmanlara Dikkat: Doğayla başbaşa kaldığınızda en iyi arkadaşlarınız ekipmanlarınız olacaktır. Bu nedenle yanınızda doğru ekipmanlar olduğuna emin olun. Sadece çadırınızın olması yeterli değildir. Rotanıza ve sürenize bağlı olarak değişse de bazı temel ekipmanlar şöyle sıralanabilir;

  • İlk yardım çantası,
  • En az 2 adet ışık,
  • Paracord ip,
  • Acil durum düdüğü,
  • Acil durum battaniyesi,
  • Temel ihtiyaçlarınız için iyi bir bıçak.

4) Bilgi Hayat Kurtarır: Doğada korkmanız gereken en önemli şeylerin başında bilgisizlik gelmektedir. Çok normal bir durumda dahi yapacağınız basit hatalar hayatınızı tehlikeye sokabilecektir. Bu nedenle tek başınıza doğaya çıkmadan önce temel bazı bilgileri öğrenmeniz gerekmektedir. En temel bilgileri buraya yazacağız ancak tabiki bunlara başka maddeler de ekleyenebilir:

  • Yüksek kayalıklara veya yamaçlara çıkması çok kolay ancak inmesi zordur. Böyle yerlere çıkmadan önce dönüş hesabınızı iyi yapın.
  • Bulunduğunuz yerde yoğun sis varsa, sis ortadan kalkana kadar bulunduğunuz yeri terk etmeyin. Özellikle yüksek rakımlı yerlerde ciddi sorunlarla karşılabilirsiniz.
  • Yağmurlu havalarda, yüksek rakımlı yerlerdeyseniz çadır kurma – toplama işlemini yağmur dindikten sonra yapmaya gayret gösterin. Aksi halde yıldırım tehlikesi yaşayabilirsiniz.
  • Yıldırım tehlikesinin olduğu yoğun yağışlı havalarda kesinlikle ağaç altlarına çadır kurmamalısınız.
  • Bilmediğiniz, tanımadığınız bitkileri, meyveleri kesinlikle yemeyin. İçtiğiniz suyun temiz olduğundan emin olun. Aksi zehirlenmeler veya çok ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
  • Doğada karşılaşacağınız hiçbir canlıya zarar vermeye çalışmayın. Siz bir şey yapmadıkça doğadaki hiçbir canlı size zarar vermeyecektir.
  • Çadırınızda yatarken dışarda duyduğunuz her sese kulak asmayın. Yoksa uykusuz kalırsınız 🙂 Unutmayın doğa uyumaz. Siz keyfinize bakın.
  • Yatmadan önce kesinlikle kamp ateşinizi söndürün. Sürekli yanan ateş vahşi hayvanları uzak tutmaz. Aksine dikkatlerini çekeceği için yaklaşmak isteyebilirler.

5) Sakin Olun: Doğada yanlız kaldığınızda size yardımcı olacak tek şey aklınızdır. Bu nedenle herhangi bir olay karşısında olabildiğince sakin kalmaya ve mantıklı çözümler bulmaya çalışın. Aceleci davranmak, içinde bulunduğunuz durumu daha da çözülmez bir hale sokacaktır. Bu nedenle soğuk kanlı olmaya ve sorunlar karşısınca akılcı çözümler üretmeye çalışın.

Herkese huzurlu, mutlu ve sevdiklerini üzmeyecek güzel kamplar diliyoruz.

Kampciyiz.com

  • blank